Strandverhalen

Beachverhalen Azië

 

Buffalo

Ik zie hoe de spieren van de knaap zich op zijn armen en naakte tors spannen. Het beest verzet zich uit alle macht zodat de moto onverhoeds op een moderne versie van een steigerend paard lijkt. De jonge man en de motor zijn in het zand geslagen. Het touw breekt. De buffel rent een honderd meter verder en blijft dan naar de branding staren dat in dit seizoen het goudbeige strandt oplispelt. Poot voor poot gaat hij te water om onder te duiken. Hij is zich niet bewust hoe mooi donkergrijs hij afsteekt tegen het azuurkleurig rimpelende water met oplichtende zonnevlekken. Enkel de grijze kop steekt boven het zeewater uit. Duizend vliegjes stijgen op van zijn dikke huid. Ze vormen in de lucht de omtrek van zijn silhouet. Lees meer…..

 

Orkaan

orkaanWanneer ’s nachts de storm in hevigheid toeneemt en het water in onze slaapkamer stijgt, gaat mijn partner op mijn suggestie in. Hij verwijdert de scharnieren van de houten keukendeur en van de patio. Schroeft twee grote oogvijzen aan de lange kanten van elke deur. Intussen waad ik door het kniehoge zeewater en vul twee rugzakken met lijftocht, sleur twee bidons drinkwater mee die we vastsjorren op de ‘vlotten’. Wenke de kat moet ook mee. We binden in een razend tempo, de deuren met een lang touw aan elkaar. We willen samen blijven, elk op zijn bloedeigen deur. Lees meer…

 

The Family blessed

theblessedfamilyThaise vrouwen brengen een overvloed kommen met dampend traditioneel voedsel en zetten dit rond de monnik. Hij bedient zich met rituele gebaren. Gênant eten als een gezelschap op je vingers kijkt. Dat hij menselijk is bewijst hij door aanhoudend in zijn neus te peuteren.

Goy, de meid, schudt de ovale schotel groene curry om de mieren met haar vinger weg te strijken. Een flesje cola valt om, zenuwachtig dweilt zij het met haar sarong op. De cenobiet veegt met een slip van zijn kleed zijn mond en zweet af. De schalen verschuiven naar de genodigden. Uitgehongerd vallen ze aan. Jonas het driejarig zoontje stapt per ongeluk met zijn voetje in een kom kip met rode curry.

Er zijn spanningen in het gezin. De Monnik trekt diepe rimpels in zijn voorhoofd, neemt een kaars, steekt ze aan, laat het kaarsvet in een zilveren schaal druppen, zegen de echtgenoot en raadt hem aan, met een vergoelijkend lachje ‘marihuana’ te roken. Lees meer

 

Dressed to kill- Pittburg.

dressed to killWe worden opgeschrikt door gegil en hulpgeroep van een vrouw. Wordt ze overweldiging en verkracht? Iedereen kijkt op maar doen niets. Ik loop, op de voet gevolgd door mijn partner in de richting van het geschreeuw. In de achtertuin van een kleinere bungalow zie ik Foek, de pittburg van de duiker, grommend iets wit tussen zijn tanden schudt. Het blijkt het dwergpoedeltje van de Thaise vrouw. Zijzelf zit kleddernat op de grond te huilen. Twee strandhonden komen gretig aangerend om te helpen het arme hondje naar het hiernamaals te zenden. Lees verder…..

 

De teenslipper.

Ik sta te aan de weg te wachten op de songteauw, een Thaise vehikel dat me naar het hoofdstadje zal brengen. Het is heet. Ik stap naar een sukje schaduw. Plots struikel ik over een zwarte teenslipper. Er kleeft een stuk huid met blonde haren aan. Het is de andere sandaal van John. Gisteren is hij op deze weg, vlak voor onze bungalow, verongelukt. Zijn nieuwe rode motor lag op zijn kant na te trillen. Blinkende stukken chroom lagen overal verspreid. Het rechtse licht van de auto die John had aangereden hing triestig aan zijn elektrische kabel. Het spatbord was verdwenen en de grille geblutst. De auto stond schuin, midden op de rijweg. Tussen al het waardeloos geworden blik lag naast een teenslipper, de roerloze gestalte van John. Lees meer…..